Zomervakantie2013

In de eerste week van onze vakantie waaide het te hard waardoor we tot de vrijdag niet zijn wezen varen. De eerste halte zou Makkum worden. De eerste dag zijn we omdat het nog steeds behoorlijk waaide op het IJsselmeer binnendoor naar Makkum gevaren, hadden we nog nooit gedaan dus dat leek ons ook wel eens leuk. De volgende dag zou het nog wat harder gaan waaien en zijn we in de Marina Makkum blijven liggen. Super plek, heerlijk zwembad en natuurlijk het strandje. De derde dag zijn Wij via Kornwerderzand en de Lorentz sluizen de Waddenzee op gegaan. We waren goed en wel op het wad toen het tot me door drong dat bijna de gehele route onbezeild zou zijn en we last van stroom tegen wind zouden krijgen.

Ik had me compleet verkeken op de windrichting en kon mijzelf wel voor de kop slaan. Twee jaar zijn we al bezig om het wad op te gaan en zijn we aan het voorbereiden. Nu was het dan zover, heb ik alles aan boeken stroomkaarten/atlas passers linialen en de 1811 kaart thuis laten liggen. Voor vertrek wel ff een nieuwe 1811 kaart gekocht en nu zijn we dus gaan varen. Het enige waar ik uitgebreid naar gekeken heb was het getij. Naar mijn idee was ZW/WZW wind ideaal en heb ik helemaal niet verder gekeken, ook niet even op de kaart uitgetekend.En vooral dat laatste hebben we geweten zeg. Onze tocht naar Texel was echt heel heftig. De eerste uurtjes viel het eigenlijk allemaal nog wel mee, ok geen idee wat dat zou betekenen (stroom tegen wind) In de Texelstroom trok de wind in de vlagen aan tot 6bft en hadden we een dikke 2 á 3kn stroom mee. De golven waren enorm hoog en stijl. We werden eens omhoog gegooid waarop ik dacht, als ik nu los laat dan val ik er aan de achterkant van af. Stampen stampen en nog eens stampen… En wat waren we blij met onze buiskap. 🙂 Bakken water kwamen over de boot, maar gelukkig hield de buiskap alles tegen en bleven we zelf droog

Vlak voordat het zo ruw werd heeft Carlijn haar maag inhoudt al naar buiten gewerkt, zij moest van ons in de kuip blijven maar naar 2 uurtjes varen vond ze het wel welletjes en is binnen gaan zitten kleuren. 15 minuten later kwam ze heel stilletjes weer in de kuip zitten en niet veel later was onze witte kuip.. nou ja, gekleurd zeg maar. Ze viel daarna in slaap en werd eigenlijk precies op het moment dat de hoge golven kwamen weer wakker en een geluk was dat ze het echt geweldig vond. Het kind had de grootste lol!! Op de terugweg hadden we een bijna vlak zeetje en was ze erg teleurgesteld dat ik niet meer van die golven kon maken. Haha, nou ja, de volgende keer toch echt beter voorbereiden..

De 5 dagen Texel waren geweldig, veel gedaan en vooral veel krabbetjes gevangen. Terug zijn we niet via Kornwerd gegaan maar via Den Oever. We zijn bewust een uur te vroeg vertrokken (1500uur vertrokken en 16:00uur werd geadviseerd) waardoor we een groot gedeelte van de tocht tegenstroom hebben gehad. We wilden heel graag wat zeehondjes zien en dat is goed gelukt. We kwamen zo’n beetje rond laagwater in Den Oever aan, dus alle platen stonden droog en her en der lagen grote groepen met Zeehonden. Echt super gaaf om te zien. 

De sluis in Den Oever was ook al zo’n avontuur.. Netjes langs de kade was ik in de veronderstelling dat Wilma al een lijn om de bolder had gelegd waarop ik dus ook mijn lijntje aantrok. Maar helaas, Wilma kon daardoor niet meer bij de muur en wat ik ook probeerde, door de stroming in de sluis draaide de kop weg en lagen we dwars.. ZWUCHT. Op de motor lukt het niet de boot weer recht te krijgen. Gelukkig heb ik tegenwoordig aan weerszijden twee landvasten in het midden zitten (voor het solo varen) en kon ik net bij de lijn die in de sluis aan de sluismuur hangt. Daar kon ik die lijn achterlangs halen en konden we de boot weer met de neus in de juiste richting leggen. En dan al die oogjes die op ons gericht waren.. brrrrr maar goed, het is ons wel gelukt.. Wat zeggen ze ook altijd..; “van zout naar zoet gaat goed” Hmm dus niet bij ons.

In Marina Den Oever zijn we slechts één nacht blijven liggen, daar is op een restaurantje na echt niets te doen en is gewoon voor wat het je bied een dure haven. Zo niet de duurste van alle havens die wij gezien hebben. Exact een week na ons vertrek komen we aan bij Regatta Centre Medemblik. Medemblik was echt super, bakkerij museum, kasteel en bij toeval ook nog eens de westfriese waterweken daar. Er was van alles georganiseerd, rondvaart met een grote oude tjalk, spuiten met de spuiten van de brandweer, klimmen op de klimwand van de marine en nog veel meer. Twee dagen later vertrekken we naar ons laatste adresje. Enkhuizen, Enkhuizen was ook super, wat een mooie stad is dat. Voor Carlijn was natuurlijk sprookjeswonderland het hoogtepunt.. haha We zouden na twee dagen weer terug richting Friesland gaan maar door de wat harde wind zijn we een dag later weg gegaan en toen ook in één stuk doorgevaren naar Gaastmeer.