Zeilersforum Goulashmeeting 2011 in de Trintelhaven

Heel spontaan, zo uit het niets, kreeg iemand zin aan goulash.

Beste mensen, op zaterdag 10 september ben ik in de Trintelhaven en maak daar een grote ketel met Goulash klaar. Wie zin heeft die mag komen

En de ‘Goulashmeeting’ is geboren.

Vrijdag 09 september:

Op tijd richting Friesland, de boot klaar gemaakt waardoor ik tegen 11:00u kon vertrekken richting Stavoren. Het eerste obstakel was de brug bij Warns, dat ging gelukkig soepel, daarna door naar Stavoren.  Ik had nog nooit solo langswal aangelegd dus was dat wel even spannend. De wachtsteiger voor de sluis in Stavoren ligt lekker beschut en het was er helemaal niet druk, daar heb ik dus in alle rust  de aanleg manoeuvre kunnen oefenen. Ik had een lijntje op ongeveer het midden van de boot vastgemaakt zodat ik singelhanded de boot kon vastleggen. Ook dit ging perfect en niet veel later ging het licht op groen en kon ik opvaren richting de sluis. In de sluis dezelfde handelingen verricht en mijn bootje keurig vast kunnen leggen.

De deuren gaan open.

Aan de andere kant van de sluis ligt het IJsselmeer! Verdorie wie had kunnen dromen dat ik nu zelfs solo het IJsselmeer op zou gaan. Twee maanden terug ben ik immers pas voor het eerst het IJsselmeer op geweest en heb ik voor het eerst met eigen boot in een sluis gelegen. De deuren gaan open en net alsof ik het al 1000x gedaan heb gooi ik los en vaar het IJsselmeer op. Er was niet veel wind voorspeld (3bft) dus had ik geen rif in het grootzeil gezet. Dit was ook zeker het eerste uur beslist niet nodig. Na een tijdje gevaren te hebben sloeg plotseling het weer om. Mijn lekkere zonnetje werd ingewisseld voor een dik wolkendek met motregen en een dikke 4bft aan wind. Door de Genua iets kleiner te maken kon ik de boot toch nog onder controle houden en hoefde ik niet midden op het IJsselmeer naar de mast om een rif te steken. De reis ging voorspoedig, het was heerlijk rustig op het IJsselmeer en de toenemende wind zwakte gelukkig wat af waardoor ik weer wat ontspannender kon zeilen. Maar.. helaas. 5Nm voor de Trintelhaven viel de wind bijna helemaal weg. Het was al bijna 19:00u toen ik toch maar eens ben gaan rekenen hoe laat het zou worden met deze snelheid. Nee, dit zou nachtwerk worden en ik had van anderen al gehoord dat de Trintelhaven in het donker lastig aan te lopen is, waarop ik de zeilen heb ingepakt en de motor heb aangeslingerd.

Waar is de Trintelhaven nou?

Het zeilen ging al een lange tijd niet zo snel en zeker al een dik uur lang, kon ik de Trintelhaven aan de horizon zien liggen. Ik heb het grootzeil in gepakt, de Genua helemaal ingerold en de motor gestart. Wilde vervolgens koers zetten richting de Trintelhaven, maar waar is de Trintelhaven nou? Ik keek om me heen maar zag echt helemaal niets meer. Mist? Regen? Voor de zekerheid mijn zeiljas aangetrokken en alles even nagelopen voor dat wat komen zou.. Ik had gelukkig de gehele route op kompas gevaren dus wist ik nu ook welke kant ik op moest. En het was geen mist! Binnen 15minuten regende het pijpenstelen en gelukkig, zo snel als dit kwam was het ook alweer verdwenen en was de haven aan de horizon weer zichtbaar. Vol gas richting de Trintel, als ik dan toch op de motor moet, maar zo snel mogelijk 😉

De meeting was een succes! De initiatiefnemer kan zichzelf een aantal schouderklopjes geven.

Zondag 11 September; terug was een heel ander verhaal.

RW voorspelde voor die zondag 4-5bft wat ik de eerste uurtjes ook zeker gehad heb. De wind ZZW schuin op de kont wat leuke ‘surf’ momenten opleverde en ik zelfs dik over de 7kn snelheid ging. De wind werd plotseling snel ruimer en ging zelfs naar ZW-WZW-W en nam flink toe in kracht. Ik heb 13-14m/sec gezien en dat is toch dik 6bft en wellicht een kleine 7bft.  Echter, door het ‘voor de windse karakter’ had ik redelijk wat Genua bij staan. In het grootzeil had ik overigens reeds in de haven het tweede rif gezet, daar was niets mis mee, maar door de in verhouding enorme fok ging ik met ongeveer 47º helling akelig vlak over het water. De boot lag als een plank op het water en kwam pas terug toen ik vrijwel recht in de wind lag. Snel de Genua kleiner gemaakt en beheerst de tocht vervolgd. De sluis in Stavoren was deze zondag een heel ander verhaal. 7bft en aan lagerwal leverde enorme golven aan de wachtsteiger op, waar ik dankzij mijn onervarenheid toch ‘netjes’ ben gaan liggen.  Maar de boot kon het gelukkig op wat kleine beschadigingen allemaal goed hebben, niet veel later (Ca. 2uur) lag ik in de sluis en keerde de rust van het binnenwater weer terug.

De boot kan het hebben!

Okee, ik heb het overleefd en het was zeker te doen, maar ik was wel erg blij dat Wilma en Carlijn hier niet bij waren. Zij hadden dit zeker niet leuk gevonden en Carlijn was bond en blauw van de boot gekomen. Voor mij was het één groot leermoment en ben zeker blij dat ik dit heb mogen meemaken. Maar of ik weer met 7bft het IJsselmeer op ga….. Nee, waarschijnlijk niet. Maar het kan je net als mij deze dag, altijd overkomen en nu weet ik, dat het te doen is. De boot kan het in ieder geval wel hebben.

2 3
4 5

 

Klik hier voor enkele foto’s van dit weekend.

Klik hier voor een film van mijn solo IJsselmeertrip Youtube.