Vakantie 2010 te Gaastmeer Friesland

Onze vakantie zit er weer op en wat hebben wij een regen gehad. Van de 14 dagen in Friesland hebben wij (als ‘goed weer’ zeilers)maar 4x gebruik van onze boot kunnen maken.

[zondag 01-08 / vrijdag 06-08 / maandag 09-08 / woensdag 11-08]

Het leek allemaal goed te beginnen. De eerste dag na onze aankomst (01-08) scheen heerlijk de zon en konden wij voor de eerste keer deze vakantie het nieuwe scheepje gaan uitproberen. Een lekker zonnetje en niet te veel wind, met 10º helling was het voor iedereen goed te doen. Tot onze grote verbazing kwam er een fotograaf langs die veel foto’s van onze boot heeft gemaakt en ons vervolgens een foldertje overhandigde met bestelinformatie. [01-aug. Botenfotografie.nl keiko].
De foto’s hier, zijn vijf dagen later (06-08) op onze tweede ‘vaardag’ gemaakt door kennissen uit Holten en wij hebben op onze beurt natuurlijk foto’s van hun boot gemaakt.

Zo heel veel lef heb ik nou ook weer niet

Zoals in een eerder stukje te lezen is hadden wij nogal wat problemen met het weer terug de box in varen. Zo ook de eerste dag in onze vakantie. Voor mijn gevoel kon ik simpelweg niet voldoende roer geven omdat het roer bij maximaal uitslag tegen een ronding van de boot aan loopt en dat moet dus beter kunnen. Ik heb soms wel een grote mond maar zo heel veel lef heb ik nou ook weer niet. Het heeft dus een aantal dagen geduurd voordat ik voldoende moed verzameld had om de uitsparing voor het roer (op de spiegel) iets groter had gemaakt. Maar zoals nu blijkt hadden ze dat 30 jaar geleden al moeten doen. Na de eerstvolgende zeildag draaide ik zonder moeite probleemloos de box in.

Toen er weer geen leven in het apparaat zat

Na onze tweede vaardag kregen wij problemen met het starten van de motor. Bij het omdraaien van de sleutel gebeurde er helemaal niets. Wat nu…. De spanning van de accu nagemeten, ja die was er wel en heel af en toe hoorde ik de startmotor iets klikken. Verdorie, dat wordt weer een dure reparatie (denk je dan meteen). Van de havenmeester kreeg ik een telefoonnummer van een reparatieadresje en op verzoek van deze mensen heb ik eerst de spanning van de accu tijdens het starten nagemeten. Deze was achteraf wel goed, maar niet eenvoudig alleen te bepalen. Dus eerst maar een onschuldige voorbijganger bij zijn jasje gepakt en gevraagd of deze mij even wilde helpen door de motor te starten terwijl ik de spanning zou nameten. Verdorie, wat denk je, de motor start meteen. HA… is ook wat. Vervolgens heb ik de contacten van de accu schoon gemaakt en de klemmen iets anders bevestigd. Daar kon het in ieder geval niet meer aan liggen en starten deed de motor weer prima. Starten wel maar de accu bijladen homaar. Dan zal de laadspoel oid wel defect zijn. De volgende ochtend…. toen er weer geen leven in het apparaat zat, maar eens even wat verder kijken. Nadat ik wat aan de kabels gerammeld had startte de motor ineens wel. Uiteindelijk blijken de kabels vanaf de accu en de kabels van de motor in de SB bakskist bij elkaar te komen. Daar waren ze met twee grote ringen en een bout+moer aan elkaar bevestigd. Dit zat ondertussen niet al te vast meer en de ringen waren dusdanig geoxideerd dat er van elektrisch contact weinig sprake kon zijn. Nadat dit allemaal weer schoon en stevig aangedraaid was startte de motor weer naar behoren en was ook de laadstroom naar de accu hersteld.