Dion’s eerste solo vaart
Zondag 5 en maandag 6 september 2010

Hoe nerveus kun je zijn voor een paar dagen zeilen. Tja, ik best wel. Dit weekend ging ik namelijk voor het eerst met deze boot solo zeilen. Daar komt natuurlijk nog al wat bij kijken. Alleen uit de box manoeuvreren zonder de boten aan de andere kant in elkaar te drukken, dan de zeilen hijsen zonder dat er iemand aan het roer zit om de boot met de neus in de wind te houden en natuurlijk tijdens het zeilen alle lijnen bedienen. Maar dan komt het, weer terug naar de haven en weer in de ‘ligbox’ varen, wederom zonder andere boten in elkaar te drukken.

Wel, het weekend is voorbij en ik kan verheugd vertellen dat alles perfect is verlopen!

De zondag was een dag met lekker zeilweer, 5bft (windkracht 5) en een lekker zonnetje. De wind kwam uit het oosten wat het vertrek uit de haven wel wat bemoeilijkte. De boot ligt nl. aan de westkant van de haven, in dit geval dus aan lagerwal. Maar gelukkig ging alles goed en kon ik zonder al te veel moeite vertrekken richting het Heegermeer. Aangekomen op het grote water heb ik de boot met de kop in de wind gelegd om de zeilen te kunnen hijsen. Alleen is dat natuurlijk wat behelpen daar zodra er een zeil omhoog gaat deze wind vangt en de boot direct van koers veranderd. Het grootzeil heb ik in twee keer moet hijsen maar verder geen probleem. Dan de Genua, dat mag geen probleem zijn met het rolsysteem, zou je denken. In alle haast ben ik vergeten de fokkeschoten vast te zetten en/of te voorzien van een knoop zodat deze niet door de katrollen kunnen wegglippen. En dat is dus exact dat wat er wel gebeurde. Dan kom je toch wel even een paar handjes te kort. Vervolgens eerst de Genua waar opgerold en met de pikhaak de lijntjes weer binnengehaald.

Het zeilen ging bijzonder lekker. Als de zon achter de wolken verdween was het wel wat fris maar dat mocht de pret natuurlijk niet lukken. Er stond ongeveer 17 á 21 knopen wind dat er voor zorgde dat ik bijna constant ongeveer 20º helling had met af en toe een uitschieter naar de 30º. Dat is toch wel heel spannend. Maar volgens het foldertje kan de boot het hebben dus het maximale er maar uit gehaald. hi

Ik had ongeveer 3 uurtjes gezeild toen ik besloot even wat rust te nemen. De wind kwam uit het oosten dus ben ik aan de west kant van het konijneneiland in de Fleussen voor anker gegaan. Heerlijk uit de wind een kopje koffie drinken en bijkomen in de zon. Echter, na twee uur met mijn hoofd op een kussentje te hebben gelegen vond ik het wel weer welletjes en ben ik al laverend richting Heeg gezeild.

Het weer in de box varen mag met deze wind niet zo’n probleem zijn. De wind kan mij hooguit wat sneller in de box blazen en dat is prima met de motor te compenseren. Gelukkig ging het allemaal zonder problemen en heb ik de boot tegen 18:30uur weer vastgelegd. Een super dagje op het water!

Een hele andere koek

Maandag, Marifoonkanaal 1, het weerbericht: Wind 3-4 ruimend naar 4-5 en 6 mogelijk. Windwaarschuwing voor het IJsselme… bla bla Dat klinkt niet echt geweldig. Maar ik ben hier gekomen om te zeilen en dat ga ik doen ook.

Het weg varen ging ook deze dag weer fantastisch. Dat kunstje kunnen we nu wel. Het zeilen was even een hele andere koek. Ik was al wel zo slim geweest het eerste rif in het grootzeil aan te brengen. Ook had ik dit keer alles alvast op de bodem in de kajuit gezet. Dat was ik zondag namelijk vergeten en met 30º helling blijft helemaal niets op zijn plek liggen. Eenmaal op het grote water het grootzeil gehesen. Perfect, nu alleen de Genua nog. Hoe zegt men dat ook alweer? Een ezel stoot zich niet twee keer aan de zelfde steen…. Nee, een ezel wellicht niet, maar ik dus wel. Verdorie, weer de fokkeschoot in het water. Grrrrrrr

Wat dom, maar toen uiteindelijk alles waar binnenboord was kon het avontuur beginnen. De dag begon nog redelijk rustig. 8 á 9 knopen wind, zo’n beetje het zelfde als de zondag. Maar daar kwam snel verandering in. Met uitschieters naar de 13-14 knopen en een helling van soms 40º deed ik het bijna in mijn broek. Haha Nee zo erg was het ook weer niet, maar het ging wel erg schuin. Het vervelende is, dat de boot met 30º of meer direct uit koers loopt en je dan erg veel kracht moet zetten om nog rechtuit te gaan. Na een uurtje bodybuilding houd ik het maar voor gezien. De wind zal alleen nog maar aantrekken en daar had deze jongen even geen zin in. Nadat ik de zeilen opgeborgen had werd mijn vermoeden bevestigd. De windmeter gaf al snelheden aan van 16 knopen en dat is al windkracht 5bft. Hmmm een storm fokje was niet verkeerd bij deze boot. En dan blijkt ‘later’ dat de windmeter in m/s staat ingesteld. 13-14kn waren dus 13-14m/s App (6-7bft). Dat verklaarde dan ook de enorme helling.

Het weer terug in de box varen ging deze dag zelfs beter dan de vorige. Echt soepel! Waarna ik de boot weer netjes heb opgeruimd en het dek en de kajuit weer even lekker schoon heb gemaakt. Het zeilen zit er weer op. Ik kan terug kijken op twee fantastische dagen!