De eerste dagen.

Het was toch een bepaalde slag.
Zaterdag ochtend op tijd richting Friesland vertrokken om de nieuwe boot eens even lekker uit te soppen en natuurlijk uit te proberen. Ze hadden voor zaterdag helaas wel wat slecht weer voorspeld waardoor we maar eerst met het poetsen zijn begonnen. Na het poetsen zijn we de boot verder gaan optuigen, de mast moest gesteld worden want alle kabels hingen erg los. Dit werd nog een aardige klus want een aantal wantspanners zaten behoorlijk vast.

In de middag zijn we even het dorp in gelopen. De jachthaven ligt n.l. zo’n beetje tegen het centrum van Heeg aan. Onder het motto ‘ik heb de zomer in mijn bol’ hadden we geen jassen oid voor in de frisse uurtjes meegenomen. Dat viel even tegen.. Dus eerst maar eens opzoek naar een paar warme fleece jassen.

Zondag na het ontbijt de lijnen aangebracht spullen opgeruimd en klaar gemaakt voor vertrek. De motor starten, starten, starten, en nog eens starten. PVD….. doet het niet. Van alles geprobeerd, maar de motor wilde niet aan slaan. Het was redelijk vroeg, dus steeds meer “min of meer” geïrriteerd kopjes kwamen te voorschijn. Een aller vriendelijkste man kwam ons even vertellen dat wij het dodemans koortje vergeten waren. Maar helaas ook dat, was niet het probleem.

Ondertussen was het bijna 10:00 uur en ik had het telefoonnummer van de vorige eigenaar nog. Deze vond het zo vervelend dat hij onmiddellijk in zijn auto stapte en naar Heeg is gekomen (ja ze bestaan nog) Super! Eenmaal op de boot had hij na 1 á 2 keer starten de motor aan de praat.. Tja, dat is lullig…. Het was toch een bepaalde slag. Dat is dus nog wel een verbeter puntje, die motor start veel te moeilijk. Maar gelukkig deed de motor het nu wel en konden we, zij het een paar uur later, toch nog het water op.

Het weg varen ging redelijk soepel. We waren binnen een mum van tijd uit de box.

In ons vorige bootje kon ik de buitenboordmotor draaien om zo scherper te kunnen sturen, maar dat gaat bij deze boot niet meer. Het is nu dus erg belangrijk vaart te houden. Dat is wel even wennen moet ik zeggen. Het weer terug de haven in was even andere koek. Pfff Om te beginnen vaar ik het verkeerde ‘gangpad’ in. Dus rechts achteruit, terug waar ik vandaan kwam. Dus niet, want door het linkse ‘schroefeffect’ wilde de boot alleen maar met de kont naar BB.. Ohw ohw en dat allemaal in de vakantie periode waar iedere boot bemand is en je al die oogjes letterlijk kunt voelen.

Maar wat doe ik verkeerd? Geen idee, misschien te veel gas gegeven..?
Dus maar vooruit de haven uit, een rondje gedraaid en opnieuw de haven in.

Bij de box aangekomen durfde ik het niet aan, al varende via een ruime bocht de box in te varen. Dus de boot maar op man/vrouw kracht via de meerpalen in de box begeleid. Gelukkig stond er ook al een aller aardigst vrouwtje aan de wal die wel even een lijntje wilde aanpakken.

Het is dus even wennen zo’n andere boot, maar wel erg leuk!!

Related Images: