Het oude opgelapte grootzeil blijkt toch echt op te zijn, nog langer uitstellen is geen optie er moet een nieuwe komen. Na het opvragen van diverse offertes en wat persoonlijk contact gaan we in zee met de The Sail Factory uit Dronten. Het zeil wordt ter plekke ingemeten en direct besteld.

Geen reefogen

Na bijna vier weken wachten is het nieuwe grootzeil al klaar en kunnen we het in de mast hijsen. Direct blijkt dat bij de zeilmaker iets niet goed is gegaan, in het zeil ontbreken namelijk alle reef voorzieningen zoals versteviging vlakken reefknuttels en reefogen.

Dit is vanzelfsprekend even een flinke tegenvaller en wat nu, gaat de leverancier het zeil laten vermaken of komt er een ander zeil. Binnen een paar dagen hebben we duidelijkheid, de fabrikant levert uiteindelijk binnen drie weken een compleet nieuw zeil welke nu wél van alles voorzien is.

We hijsen vol goede moed het nieuwe grootzeil, maar nu blijkt dat de derde runner van boven, bij de eerste zeillat, veel breder is dan alle andere runners en vastloopt op de vulplaatjes. Vulplaatjes welke de invoeropening in de mast versmallen. Het kost mij een uurtje slijpen, snijden en schuren, dan wil deze runner er eindelijk langs. Het loopt dan alleen nog steeds niet soepel, de runners blijven vaak haken achter de plaatjes welke na jaren gebruik niet meer geheel recht en glad zijn. Ik besluit het even te laten rusten, over een week begint mijn vakantie, dan heb ik alle tijd om deze plaatjes glad en recht te maken.

zoeken naar het aluminium plaatje

De eerste vakantiedag besteed ik aan het schuren en buigen van de vulplaatjes. Na de tiende pas poging springt één van de plaatjes weg, stuitert nog even op het dek en verdwijnt in het water. Ik trek snel mijn zwemspullen aan en ga het water in en zoek samen met de havenmeester, wie met een lange hark vanaf de kant zoekt, bijna twee uur lang naar dit plaatje. Maar het is tevergeefs, we vinden het niet. Wat een pech, hoe komen we nu aan zo’n dun gevouwen aluminium plaatje.

Aluminium profielen


Bij de bouwmarkt koop ik wat aluminium profielen en na 6 uur schuren en slijpen zit de vulopening weer dicht en kunnen de runners er na nog wat smeermiddel weer soepel langs.

Oud en nieuw

De opluchting is zeer groot en snel ga ik dan ook het water op en maak de eerste meters met het mooie nieuwe grootzeil.

Ervaring

Voor zover ik weet is de Zeilfabriek de goedkoopste van Nederland. Ze maken de zeilen niet zelf, waarschijnlijk Chinese handen of zoiets. Het eerste zeil dat ik kreeg was verkeerd en ik kreeg vrij snel een compleet nieuw zeil opgestuurd. Maar ook dit zeil was helaas niet helemaal goed. Goed genoeg om het te kunnen gebruiken, dus ik liet het daarbij. Heel vreemd was dat de twee zeilen totaal verschillend waren. De montage van de zeillatten, de snit, de verstevigingsvlakken, echt alles. Alsof het uit een heel andere fabriek was gekomen. Het meest frustrerende is dat de man na het melden niet meer reageerde op mijn mails en telefonisch onbereikbaar was. En ik was zo stom om de hele rekening te betalen 🙁
Dus wees voorzichtig!
Maar… Uiteindelijk was ik tevreden met mijn zeil en heb het kunnen gebruiken.
•Hij is goedkoop. (€ 555,- all in: top full batton, 2 reef, trim stripes, telltales, gunningham)
•Hij is snel (1e zeil 4 weken, nieuw zeil 3 weken)

Related Images: