04 en 05 mei 2012

Het was te koud.

Lekker het water op!! Dat ‘lekker’ werd helaas een barre tocht met een gevecht tegen de kou. Wij hadden dit seizoen nog niet met ons drietjes gevaren en buiten dat we wilden weten of de boot er klaar voor was, moesten ook wij na de lange winter weer even wennen aan het varen. Hemelvaart naderde met rasse schreden en wij wilden toch wel graag samen met een stel andere boten het wad op.

Een tripje Gaastmeer, Workum en Makkum over het IJsselmeer is als eerste toch van dit seizoen in zijn geheel niet onaardig. We wilden vrijdag’s overnachten in Workum om de volgende dag (zaterdag) naar Makkum te varen. Echter, eenmaal aan de andere kant van de sluis was het nog redelijk vroeg waarop wij bedachten maar direct door te varen naar Makkum. Op het IJsselmeer blijkt al gauw veel te veel wind te staan waardoor bij een behoorlijke zeegang, op de kajuit en vast gesnoerd aan de mast een rif gezet worden. Wat ging het te keer en de enige die er echt enorm veel lol aan had was onze kleine meid, zij vond het stampen van de boot echt geweldig. Haha

Makkum was niet bezeild, waardoor we moesten kruizen. Het was koud, het duurde veel te lang en tot overmaat van ramp ging ook na enkele uren varen de wind volledig liggen. Onze dochter van 4 viel in slaap, daar is op zich niets mis mee maar dat deed ze tegen de stuurman aan, die terwijl wij op een opdiepte af zeilden toch echt graag overstag wilde. Vakkundig werd ze ‘doorgeschoven’ en kon de overstag manouvre uitgevoerd worden. Een uurtje (of wat) werd de kleine meid wakker en had ze steen koude handen en ook de handen van Wilma hadden maar weinig kleur meer. Heel langzaam begon dan ook door te dringen dat we dit niet hadden moeten doen. Het was te koud en de wind waaide uit een verkeerde hoek, waardoor het veel te lang duurde.

In Makkum aangekomen direct aan de walstroom zodat het elektrische kacheltje aan kon, waarna wij niet veel later, goed opgewarmd in een pizzaria lekker zaten te eten. Gelukkig maakte dat weer heel veel goed.

Na een goede nacht weer terug naar Workum. Door de ervaring van een dag eerder hebben we heel even overwogen om maar binnendoor te gaan. Echter de wind leek uiteindelijk best gunstig, dus toch maar weer over het ijsselmeer. Gelukkig scheen daar zo af en toe een lekker zonnetje waardoor de tocht een stuk aangenamer werd. Een aardig backstag windje van 4-5bft zorgde voor lekkere snelheden en resulteerde in 2,5 uur minder reistijd dan op de heenweg.

2 3


Related Images: